Skal din bolig renoveres, og har du i den anledning planlagt maling af vægge, lofter og indvendigt træværk fra kælder til kvist? Så bør du tænke over, hvordan væggene i de forskellige rum skal overfladebehandles, inden du kaster dig ud i malerarbejdet.
Det kan rigtig godt betale sig at gøre forarbejdet grundigt – i hvert fald hvis det færdige resultat skal være både flot og holdbart. Og her kan du overveje, om det ville være en god idé at sætte filt eller glasvæv op på boligens vægge.
Hvorfor sætte glasvæv eller filt op?
Der kan være flere gode grunde til at opsætte glasvæv eller filt forud for det egentlige malerarbejde. Som regel vil man vælge filt til stuer og værelser, fordi filt har en glat og ensartet overflade, og glasvæv til eksempelvis entréen, køkkenet eller badeværelset, hvor væggen har brug for ekstra beskyttelse.
Opsætning af filt kan være en rigtig god idé, hvis husets murværk har en tendens til at sætte sig. Selvom der ikke opstår deciderede skader derved, kan revner i pudset forårsaget af murværkets sætning slå igennem malingen. Det er rigtig ærgerligt at skulle håndtere revner i de nymalede vægge, når nu man har brugt tid på at udvælge farver og måske endda male ad flere omgange.
Vælger du at sætte filt op på væggene, før du maler, kan du undgå denne problematik. Filt er nemlig så stærkt, at det kan holde sammen på pudset og samtidig fleksibelt nok til, at eventuelle revner i pudset ikke vil slå igennem.
Med opsætning af filt er du altså sikret det optimale resultat af dit malerarbejde. Og så er filt utrolig nemt at male på.
Glasvæv har samme effekt som filt, når det handler om at forhindre revner. Samtidig kan glasvæv beskytte væggen mod slag samt indtrængende fugt, hvilket kan være relevant i visse af husets rum – for eksempel på børneværelset hvor der kan optræde voldsom leg, eller badeværelset hvor lugtfugtigheden svinger allermest. Du kan derfor med fordel sætte glasvæv op i disse rum og male direkte derpå.
Find de rette materialer til opsætning af filt og væv
Inden du går i gang med opsætning af filt eller glasvæv, er det smart at få styr på, hvilke redskaber og materialer du skal bruge til dette formål. Du skal have fat på en malerrulle, en pensel, en spartel og en hobbykniv med et ekstra sæt nye blade.
Det er en god idé på forhånd at foretage en opmåling af væggenes areal. Så kan du danne dig et retvisende billede af det antal kvadratmeter, der skal dækkes med filt eller væv og derpå købe materialer ind i de rette mængder.
Foruden filt eller glasvæv skal du blot bruge vævlim, som er en slags tapetklister særligt velegnet til glasvæv og filt. Og så er du faktisk klar til at sætte det valgte materiale op.
Hvordan opsætter jeg filt eller glasvæv?
Når du skal sætte væv eller filt op, skal du skære banerne til. Her kan du med fordel regne med en margen på ti til femten centimeter i længden. Du kan altid skære overskydende filt eller glasvæv af, når du har sat banen op – og det er bedre end at banerne bliver for korte.
Du bør kun påføre vævlim til en eller to baner ad gangen – ellers risikerer du, at den tørrer ind. Limen skal påføres med en langhåret malerrulle.
Ved opsætning af filt eller væv er det smart at starte i et hjørne. Sørg for hele tiden at holde overfladen glat ved hjælp af en rulle. Du bør desuden lave overlap mellem banerne på et par centimeter og efterfølgende skære til. Så får du den tætteste samling.
Når du skærer banerne til, bør du skifte til et frisk blad på din hobbykniv mellem hver tilskæring for det reneste snit. Og udskæringer til stikkontakter skal foretages, mens du sætter væv eller filt op.
Lad din lokale MalerKanonen maler hjælpe dig med opsætning af filt eller glasvæv
Du kan altid få et godt tilbud på malerarbejde – for eksempel opsætning af glasvæv eller glasfilt – hos den nærmeste afdeling af MalerKanonen. Kontakt din lokale maler i Ringsted for yderligere detaljer.